089/ 9112 622

с. Кирилово

общ. Стара Загора

E-mail

info-2400161@edu.mon.bg

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Исторически личности оживяват на ученическата сцена

Празниците са тези, които ни връщат към историята. В навечерието на всяка значима за нас дата си спомняме за герои, битки, събития… С годините велики личности избледняват от съзнанието ни, забравяме имена и пропускаме важни дати. И идва празникът, който възкресява случки и подвизи. Но какво възкресява един празник в мисълта на подрастващите? Тези, които израснаха с Интернет, и за които Google, а не богатата библиотека, е извор на информация. За тях са помислили учителите от ЧСОУ “Нов век”. В навечерието на националния ни празник децата подготвиха нетрадиционен спектакъл. Всеки ученик представи една историческа личност. Съучениците откриха коя е тя. Така всички се потопихме в епохата на герои и събития. Над 50 герои оживяха на ученическата сцена. Видяхме хан Аспарух и хан Крум, пресъздадени от третокласниците Станислав и Йончо. Не липсваше даже крехката Пагане, в която се превъплъти Наска. Второкласниците пък заложиха на Възраждането. Паисий, Софроний, П. Берон, В. Априлов, Хаджи Димитър – това са само част от персонажите на учениците на г-жа Денка Иванова – Велизар, Николай, Мартин и Пламен. Христомир е силно впечатлен от пачите пера и се чуди как са писали с тях. Ева-Мария смени няколко премени, защото не е лесно да си Сирма войвода. Най-горд обаче е Румен, тъй като той представи Левски.

Обяснимо е вълнението на първокласниците – с помощта на какичките и батковците от VІІ клас, те представиха Кирил и Методий и техните ученици. В галерията от образи е и Кольо Фичето. “Казвали са ми, че приличам на него, но не знаех много за живота му – откровен е Виктор. – Сега като се разрових, открих, че наистина е интересна личност. Толкова уникални строежи, а без компютър” – констатира деветокласникът.

На училищната сцена оживя и Алеко. “Досега мислехме фейлетоните му за скучни, защото са задължителни – признават Ивайло и Борислав. – Пък те били и смешни”. Разбира се всички най-много се смяхме на безсмъртния му герой Бай Ганьо.

“За нас най-важно е децата да учат, забавлявайки се. В днешното високотехнологично време е все по-трудно да грабнеш и задържиш вниманието им. – споделя директорката Сатеник Тавитян. – Сухото зубрене и механично запаметяване на информация не е присъщо на ХХІ век. Искаме подобни празници да са все по-често. “

Така посрещнаха националния ни празник децата от първото частно училище на територията на областта. И когато г-жа Панайотова обяснява в часа по история, че на 3 март е подписан Санстефанският мирен договор, малчуганите направо ще й изиграят сцената на подписването, защото граф Н. Игнатиев, подписал договора от руска страна, е сред героите на представлението. А когато г-жа Йорданова преподава Вазов, децата от Подготвителната група ще изиграят “Радини вълнения”. Но “Под игото” не е единственото Вазово произведение, оживяло на ученическата сцена. Седмокласничката Иванина представи баба Илийца – забързана да помогне на младия четник, с бебе в ръце. Единайсетокласникът Александър Димов пресъздаде толкова интересен Захари Стоянов, че немалко от неговите съученици поискаха, ако не да прочетат, то поне да прелистят неговите “Записки…”А това не е информация от Google, която се изтрива веднага след часа , а преживяно, изиграно и изстрадано събитие от живота ни през 2014 г.

Марияна НАЛБАНТОВА

ПРЕДСТАВЕНИ ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Пагане, Хан Аспарух, Хан Крум, Хан Омуртаг, Княз Борис, Кирил и Методий, учениците им Климент Охридски и Наум, Симеон Велики, Цар Калоян, Десислава, Патриарх Евтимий, Сирма войвода, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, „Радини вълнения”, Кольо Фичето, Баба Илийца, Георги Раковски, Хаджи Димитър, Баба Тонка, Любен Каравелов, Васил Левски, Тодор Каблешков, Райна княгиня, Георги Бенковски, Капитан Петко войвода, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Алеко Константинов и бай Ганьо, цар Фердинанд, цар Борис ІІІ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРИЕМ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ

През цялата учебна година без приемен изпит
Подготвителна група – подаване на заявления от месец март.
Първи клас – подаване на заявления от месец март.
Гимназиален етап:
ПРОФИЛ „ЧУЖДИ ЕЗИЦИ“ (първи профилиращ предмет – английски език, втори профилиращ – немски език)
ПРОФИЛ „ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ“ (първи профилиращ предмет – география и икономика, втори профилиращ – английски език)
Подаване на заявление от месец МАЙ